Đurine kućne čarolije...

Kako u kućnoj radinosti napraviti Pocket bouncer za vanjski blic?


 

 

Svi znamo da blicevi pucani "ravno u glavu" obično rezultiraju ružnim sjenama, svjetlećim čelima, crvenim očima, mračnom pozadinom i sličnim gadostima, te da je kad god je to moguće najbolje svjetlost blica odbijati o strop. No, to je moguće samo kad nad glavom imamo dovoljno nizak strop (rekao bih ne viši od 3-4 metra) i kada je on bijele boje. Često mi se događalo da moram pucati s blicem izravno ili koristiti kompromisnu bijelu karticu jer je strop bio u boji ili predaleko, pa sam u zadnje vrijeme čeprkao po netu u potrazi za nekim boljim rješenjem. Uglavnom, firma Lumiquest ima super rješenje za taj problem, koje mi se učinilo dovoljno jednostavnim da ga uz malo truda sam napravim i uštedim lovu. U SAD-u Pocket bouncer košta oko 25 dolara + poštarina, što je dakle najmanje 250 kuna. Mene je materijal koštao cca 50 kuna + jedno poslijepodne zabave.

 

Sve je rađeno za Canon 550EX ili 420EX bliceve, ali pretpostavljam da će podjednako odgovarati i za druge bliceve slične veličine (Sigme, Nikone...). Širina glave blica je 7,5 cm, a širina bočnih stranica je oko 4,5 cm, pa ako vaš blic ima približno jednake dimenzije, lako ćete prema ovim uputama izraditi odgovarajući Pocket bouncer.

 

Što trebate:

 

 - Corel Draw 9 ili viši (da otvorite moj velebni crtež prema kojem ćete rezati)

- bijeli fascikl od tvrđe plastike (9 kuna u Emezzeti)

- super ljepilo (ja sam koristio ono u gelu - 17 kn u Emezzeti)

- široka čičak traka (metar je 20 kuna u Baumaxu, na odjelu alata)

- uska čičak traka (metar je 10 kuna)

 

Trake treba naravno puno manje, oko 40 cm će biti i više nego dovoljno, ali ako uzmete više možete si napraviti i druge dodatke za blic koje ćete samo "začičnuti" na već postojeću pripremu, npr. bijelu karticu. Pretpostavljam da škare ili skalper imate...

 

   Korak 1.

 

Isprintate na list običnog A4 papira priloženi crtež iz Corela i izrežete ga prema uputama. Ako imate papir u boji, printajte na njega.

 

 

   Korak 2.

 

Uzmete selotep i zaljepite papir na stranicu fascikla (probajte iskoristiti prijelome na fasciklu, kako bi kasnije manje morali ručno savijati) te prema obliku papira izrežete fascikl. Ako ste lijeni, možete markerom ocrtati rub, ali onda će vam ostati crte od flomastera na vašem bounceru.

 

   Korak 3.

 

Izrežete komade čičak-trake da odgovaraju veličini rubova bouncera (dakle jedan komad dužine cca 7,5 cm i dva komada po cca 4,5 cm). Predlažem da izaberete "mušku stranu" čičak-trake za ovo, tj. onu na kojoj su male kukice.

 

 

 

   Korak 4.

 

Zalijepite tri komada čičak-trake pomoću super ljepila na izrezani plastični komad fascikla i presavijete ga prema crtežu koji ste isprintali. Prema osobnim željama možete najveću plohu vašeg bouncera učiniti višom ili nižom, tj. mijenjati kut pod kojim će se svjetlo odbijati, tako što ćete mjesto na kojem se bočni držači bouncera spajaju sa najvećom plohom savinuti pod višljim ili nižim kutom. Ako niste sigurni što je najbolje, uzmite isprintani list papira i prilagodite sve na njemu (možete ga običnom gumicom učvrstiti na blic, pa eksperimentirati do mile volje). Moj bouncer ima najveću plohu smještenu pod kutem od oko 45 stupnjeva u odnosu na glavu blica kada je postavljena u potpuno okomiti položaj.

 

   Korak 5.

 

Najteži dio je gotov! Sada trebate čičak-traku (žensku stranu, onu sa mekanim dlačicama :) pričvrstiti na vaš blic. Ja sam iskoristio dva komada gume koji su se zgodno zatekli na fasciklu. Svezao sam ih oba na čvor i postavio jednog niže na glavi blica, a drugog višlje, tako da što jače stegnu čičak-traku. Ovo funkcionira iznenađujuće dobro - guma je dovoljno snažna da drži sve skupa na blicu. Čak ni u okomitom položaju, uz mahnitu trešnju gore-dolje (isprobao) bouncer nije pokazao sklonost prema bilo kakvom pomicanju sa željenog mjesta.

 

Ako ste vični šivanju, možete u svakoj krojačkoj radnji kupiti široku gumenu traku, prišiti je na žensku čičak-traku (malo skraćenu, da na prazninu možete ubaciti gumu) i koristiti taj način za učvršćivanje. Mislim da ću ja osobno to napraviti, zato što je to najjednostavniji i najbrži način skidanja i stavljanja čičak-trake na glavu blica. No, danas je subota, pa će to pričekati do ponedjeljka...

 

   Korak 6.

 

Voila! Zakačite vaš bouncer na blic, uperite ga prema gore i spremni ste za akciju!

 

Ako imate volje, možete si od ostataka fascikla izrezati bijelu karticu koju ćete također pričvrsiti uz pomoć čičak-trake na blic.

 

Imajte na umu da će ovako odbijenim blicem izgubiti otprilike jednu stopu svjetla. Da vam fotke ne bi ispadale podeksponirane, kompenzirajte izlaznu snagu blica.

 


copyright: Dražen Stojčić / www.stojcic.com / 2004.